Zagreb Forum V (2020)

10:00 AM – 05:00 PM Zagreb

Hrvatska udruga za međunarodne studije – HUMS u suradnji s Libertas međunarodnim sveučilištem, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i ove je godine 3. prosinca 2020., organizirala konferencijuZagreb ForumV. U fokusu ovogodišnje konferencije održane pod nazivom –Izazovi euroatlantizma u okolnostima pandemijenašli su se sigurnosni kao i drugi izazovis kojima je suočena Hrvatska, ali i zemlje Zapadnog Balkana koje nastoje jačati veze s Europskom unijom i NATO-om. Sve to u kontekstu pandemije COVID-19 koja se nametnula kaoglobalni izazov bez presedana koji pored ekonomske krize proizvodi snažne političke i sigurnosne turbulencije unutar nacionalnih država, Europske unije, ali i globalno. Pod utjecajem pandemije, međunarodni su odnosi obilježeni novom dimenzijom nepovjerenja i natjecanja velikih sila, stoga COVID-19 testira sve elemente zapadnog liderstva – globalnu ekonomiju, time i globalizaciju, krizni menađment vlada, kao i međunarodnih organizacija, osobito euroatlantizam, odnosno savezničke odnose unutar Europske unije, te NATO pakta.

Na konferenciji su sudjelovali ugledni govornici iz Europske unije i susjednih zemalja, vrhunski međunarodni stručnjaci u području međunarodnih odnosa i diplomacije, kao i vrhunski stručnjaci iz navedenoga područja iz zemalja Jugoistočne Europe.Konferencijom su moderirale doc.dr.sc. Jadranka Polović, predsjednica i dr. sc. Jadranka Dujić Frlanpotpredsjednica Hrvatske udruge za međunarodne studije.

Ovogodišnja konferencija bila je posvećena obilježavanju godišnjice smrti profesora Radovana Vukadinovića, utemeljitelja znanstvene discipline međunarodnih odnosa u Hrvatskoj, ali i na području šire regije, ujedno i osnivača HUMS-a. Profesor Vukadinović zadužio je hrvatsku znanost o međunarodnim odnosima, kao i domaću historiografiju hladnoratovskog vremena. Akademski rad samo je jedan aspekt njegovog velikog društvenog doprinosa. Bio je isto tako angažiran u sektoru civilnog društva, te je zajedno  sa suprugom prof.dr.sc. Lidijom Čehulić Vukadinović, pokrenuo osnivanje Hrvatske udruge za međunarodne studije i Atlantskog vijeća Hrvatske, s osnovnim ciljem informiranja i educiranja javnosti i promicanja vrijednosti NATO-a i na taj način znatno pridonio hrvatskom putu k članstvu u toj organizaciji. Veliku ljubav gajio je prema umjetnosti i kulturi, posebno prema filatelizmu, pa je tako bio dugogodišnji član Hrvatskog filatelističkog saveza. Na ovom području dao je značajna ostvarenja, te objavio i nekoliko knjiga.

Konferenciju je otvorio prof.dr.sc. Duško Pavlović, rektor Libertas Međunarodnog Sveučilišta koji je u svom uvodnom govoru pozdravio sudionike i organizatore konferencije u ime Sveučilišta Libertas na kojem su organizirane i dvije prethodne konferencije – Zagreb Forum.

U ime Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, skupu se obratila prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina koja je naglasila da Grad Zagreb visoko cijeni napore organizatora koji usprkossloženim okolnostima imaju snage organizirati raspravu o nizuaktualnih tema iz područja međunarodnih odnosa, osobito brojnim rizicima kojima su izložene euroatlantske institucije u okolnostima pandemije.

Zaključci Foruma

Brošura Foruma

Scroll to Top