Seminar za profesore društvene grupe predmeta srednjih škola Zagrebačke županije

08:00 AM – 04:00 PM VELIKA GORICA

Gimnazija Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom udrugom za međunarodne studije – HUMS i ove je godine 16. prosinca, devetu godinu zaredom organizirala seminar za profesore društvene grupe predmetasrednjih škola Zagrebačke županije, s ciljem da ih se podrobnije informira o tematici međunarodnih odnosa važnih za razumijevanje novih relacija u međunarodnoj politici. Recentni događaji na međunarodnoj sceni  unose novu dimenziju u suvremenu svjetsku politiku, što se naravno odražava i na poziciju Republike Hrvatske  u tom kontekstu. Iskustvo je pokazalo da je zainteresiranost profesora srednjih škola za ovaj seminar izuzetno velika, on je jedinstven i specifičan, a izlaganja drže eminentni sveučilišni profesori i stručnjaci s područja društvenih znanosti. Začetnici ove ideje bili su prof. dr. sc. Radovan Vukadinović i izv. prof. dr. sc. Lidija Čehulić Vukadinović koji su uvijek rado dolazili u Gimnaziju i prenosili svoje bogato iskustvo tijekom predavanja, ali i neformalnog druženja s profesorima srednjih škola.

Pitanja koja rješavaju kreatori vanjske politike na najvišim razinama neminovno utječu na život običnih građana. Države više nisu sposobne samostalno rješavati određena pitanja poput međunarodnog terorizma ili klimatskih promjena, migracijskih kretanja i posljedice koje ona izazivaju, te pronalaziti rješenja za brojne krize koje se javljaju ili nastaju kako regionalno, tako i globalno. Ta novonastala situacija potiče rast zanimanja za međunarodne odnose i u isto vrijeme stvara potrebu za stručnjacima koji ne samo da razumiju takva pitanja, nego i uspješno nalaze rješenja i odgovore na izazove današnjice. Razumijevanje među ljudima i narodima izravan je put do stvaranja uspješnih zajednica koji napreduju u gospodarskom i socijalnom smislu. Zbog toga je važno da profesori budu podrobnije informirani i educirani, kako bi na prikladan način mogli prenijeti i tumačiti svojim učenicima potrebne informacije i znanja, nužne za razumijevanje zbivanja na međunarodnoj sceni, koja se neminovno prelamaju i na našu zemlju.

Događaj koji je poljuljao temelje ionako krhkog svjetskog političkog i ekonomskog poretka, te uvelike utjecao na zbivanja na svim razinama, svakako je pandemija izazvana korona virusom COVID-19. Vrlo je izvjesno da su se dogodile promjene, a kakve posljedice će te promjene izazvati, tek će se vidjeti u razdoblju koje je pred nama. U tom ozračju održan je i ovogodišnji seminar i to putem platforme ZOOM, a velik broj sudionika potvrdio je njihovu zainteresiranost. Ravnateljica Gimnazije Velika Gorica dr. sc. Brankica Žugaj obratila se sudionicima uvodnim riječima, u ime Zagrebačke županije pozdravila ih je dr. sc. Jadranka Dujić Frlan, a u ime Hrvatske udruge za međunarodne studije – HUMS obratila se doc. dr. sc. Jadranka Polović.

Program seminara sadrži popis predavača i njihovih predavanja, a kako je to izgledalo možete pogledati u galeriji fotografija.

PROGRAM SEMINARA

za profesore društvene grupe predmeta srednjih škola Zagrebačke županije
Gimnazija Velika Gorica, 16. prosinca 2020.

09:15 – 09:30 UVODNA RIJEČ
dr. sc. Brankica Žugaj, Gimnazija Velika Gorica
dr. sc. Jadranka Dujić Frlan, Zagrebačka županija
doc. dr. sc. Jadranka Polović, Hrvatska udruga za međunarodne studije

 1. RAZGOVOR
  09:30 – 09:45 doc. dr. sc. Jadranka Polović – „Online nastava u doba pandemije“
  09:45 – 10:00 doc. dr. sc. Mladen Nakić – „Međunarodna zajednica između
  sigurnosti i pandemije“
  10:00 – 10:15 dr. sc. Boško Picula – „Izbori u doba pandemije“
  10:15 – 10:30 prof. dr. sc. Boris Vucelić – „COVID19 pandemija. Ekonomskopolitičke posljedice i izgledi za izlaz iz krize“
  10:30 – 11:45 Rasprava
 2. RAZGOVOR
  11:45 – 12:00 dr. sc. Monika Begović – „NATO 2030. – Jača EU kao temelj jačem
  NATO-u“
  12:00 – 12:15 Olieta Horvat Kardoš – „Analitika e-učenja u doba pandemije“
  12:15 – 12:30 Kristina Lučić – „Usporedba sustava ze e-učenje“
  12:30 – 12:45 Završna rasprava
Scroll to Top