AKTIVNOSTI HUMS-a

HRVATSKA USDRUGA ZA MEĐUNARODNE STUDIJE

HUMS kao dio think thanka COVID-19

Konferencija - Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati

Konferencija - Zagreb Forum V

Seminar za profesore društvene grupe predmeta srednjih škola Zagrebačke županije

Pokretanje Regionalne studentske mreže u suradnji sa CARUK

HUMS kao dio think thanka COVID-19

Članovi Hrvatske udruge za međunarodne studije – HUMS u suradnji s Centrom za analizu rizika i upravljanje krizama – CARUK, sudjeluju u regionalnom projektu THINK TANK COVID-19.

THINK TANK COVID-19 okuplja ugledne stručnjake i znanstvenike iz regije, ali i one koji žive i djeluju u drugim zemljama svijeta. Članovi THINK TANKA kontinuirano održavaju tjedne webinare, a prezentacije njihovih izlaganja kao i integralne snimke webinara postavljene su na web stranicama obiju udruga.
Prezentacije su nastale u okviru živih diskusija o aktualnim sigurnosnim i drugim temama u realnom vremenu u kojima su sudjelovali istaknuti predstavnici akademske javnosti, kao i stručnjaci iz područja sigurnosne prakse s područja Zapadnog Balkana i Hrvatske.S ovom aktivnošću započelo se odmah po proglašenju pandemije, te se kontinuirano radilo tijekom čitave 2020. godine do danas.

THINK TANK COVID-19 NA STRANICI CARUK-a

Konferencija – „Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati“  održana je putem platforme ZOOM, 13. i 14. listopada 2020. godine.

Uz logističku i informatičku podršku Instituta za standardizaciju Srbije organizirali su je Centar za analizu rizika i upravljanje krizama iz Beograda (CARUK) i Hrvatska udruga za međunarodne studije (HUMS), u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO / Zagreb) i Međunarodnim sveučilištem Libertas (Zagreb).  Konferencija je okupila vodeće znanstvenike i stručnjake iz zemalja regije, kao i Velike Britanije, radi razmjene iskustava u upravljanju rizicima i krizama, posebno u kontekstu pandemije COVID-19, migrantske krize, te brojnih socijalnih i ekonomskih izazova diljem Europe i u zemljama regije. Organizatori videokonferencije odlučili su se za multidisciplinarni pristup suvremenim sigurnosnim izazovima, svjesni da se dugoročno rješenje mora tražiti u povezivanju različitih akademskih disciplina, prije svega biomedicinskih, tehničkih i političkih znanosti, kao i sigurnosnih studija. Upravo zbog toga, konferencija je omogućila stručnim i znanstvenim autoritetima različitih profila, kao i nositeljima javnih funkcija te članovima kriznih timova zemalja regije da artikuliraju svoje stavove u kontekstu sigurnosnih izazova i jačanja regionalnog odgovora.

Naime, upravo jačanje regionalnog odgovora na COVID-19 krizu, omogućilo bi državama u regiji uravnoteženiji pristup u suočavanju s pandemijom koji bi pridonio bržem oporavku devastiranog zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog sustava, podizanju standarda i kvalitete života, te osigurao višu razinu pripremljenosti i odgovora na krize koje nas očekuju u budućnosti.

Konferencija - Sigurnosne krize u 21. stoljeću i kako njima upravljati

Konferencija - Zagreb Forum V

Hrvatska udruga za međunarodne studije – HUMS u suradnji s Libertas međunarodnim sveučilištem, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i ove je godine 3. prosinca 2020. godine, organizirala konferenciju Zagreb Forum V.

U fokusu ovogodišnje konferencije održane pod nazivom Izazovi euroatlantizma u okolnostima pandemije“ našli su se sigurnosni kao i drugi izazovi s kojima je suočena Hrvatska, ali i zemlje Zapadnog Balkana koje nastoje jačati veze s Europskom unijom i NATO-om.

Na konferenciji su sudjelovali ugledni znanstvenici i stručnjaci iz Europske unije i zemalja regije, a ovogodišnja konferencija bila je posvećena obilježavanju godišnjice smrti profesora Radovana Vukadinovića, utemeljitelja znanstvene discipline međunarodnih odnosa u Hrvatskoj, ali i na području šire regije, ujedno i osnivača HUMS-a.

Hrvatska udruga za međunarodne studije – HUMS u suradnji s Gimnazijom Velika Gorica i ove je godine 16. prosinca, devetu godinu zaredom organizirala seminar za profesore društvene grupe predmeta srednjih škola Zagrebačke županije, s ciljem da ih se podrobnije informira o tematici međunarodnih odnosa i geopolitičkih previranja u svijetu.

Iskustvo je pokazalo da je zainteresiranost profesora srednjih škola za ovaj seminar izuzetno velika, on je jedinstven i specifičan, a izlaganja drže eminentni sveučilišni profesori i stručnjaci s područja društvenih znanosti.

Pitanja koja rješavaju kreatori vanjske politike na najvišim razinama neminovno utječu na život običnih građana. Države više nisu sposobne samostalno pronalaziti rješenja za brojne krize koje se javljaju ili nastaju kako regionalno, tako i globalno. Ta novonastala situacija potiče rast zanimanja za međunarodne odnose i u isto vrijeme stvara potrebu za stručnjacima koji ne samo da razumiju takva pitanja, nego i uspješno nalaze rješenja i odgovore na izazove današnjice. Razumijevanje među ljudima i narodima izravan je put do stvaranja uspješnih zajednica koji napreduju u gospodarskom i socijalnom smislu. Zbog toga je važno da profesori budu podrobnije informirani i educirani, kako bi na prikladan način mogli prenijeti i tumačiti svojim učenicima potrebne informacije i znanja, nužne za razumijevanje zbivanja na međunarodnoj sceni, koja se neminovno prelamaju i na našu zemlju.

Seminar za profesore društvene grupe predmeta srednjih škola Zagrebačke županije

Pokretanje Regionalne studentske mreže u suradnji sa CARUK

Pod okriljem regionalnog ogranka za jugoistočnu Europu Instituta za strateško upravljanje rizicima (ISRM), 23. prosinca 2020. godine službeno je započela s radom Prva regionalna studentska mreža za strateško upravljanje rizicima i krizama.

Prepoznajući potencijal studenata svih studijskih profila da doprinesu poboljšanju teorijskog i empirijskog korpusa znanja u domeni šire paradigme sigurnosti, odnosno strateškog upravljanja suvremenim rizicima i krizama u svim područjima društvene prakse, HUMS i CARUK zajedno su djelovali na uspostavljanju ove značajne regionalne platforme. Potpredsjednica udruge HUMS-a,  Josipa Milić postala je koordinatorica studentske mreže za Hrvatsku.

Pozdravni govor Predsjednice HUMS-a, Jadranke Polović

Scroll to Top